Organisatie

Domein Taal & Cultuur

 

Op het Spinoza20first leer je in je eerste jaar de drie talen kennen die bij ons op school gegeven worden: Duits, Frans en Spaans. Als je na de eerste drie thema’s in leerjaar 1 kennis gemaakt hebt met alle talen, maak je een keuze voor een taal. In het tweede leerjaar mag je nog een taal erbij doen, maar dit is niet verplicht. Het is mogelijk om in deze talen eindexamen te doen. Leerlingen op het VWO doen verplicht eindexamen in minstens een taal.

Spaans
Net als Engels is Spaans een wereldtaal met meer dan 400 miljoen sprekers. Het wordt namelijk niet alleen in Spanje, maar ook in veel landen in Zuid- en Noord-Amerika gesproken. Ook in de Verenigde Staten wordt er steeds meer Spaans gesproken. Op het Spinoza20first leer je zowel de Spaanse als de Latijns-Amerikaanse cultuur kennen.

Frans
Niet alleen de taal van de liefde, maar ook de taal van de mode en de internationale handel.
Frans is de enige taal die op elk continent op deze wereld gesproken wordt en kent 285 miljoen sprekers. Frans is een mooie basis taal om andere Romaanse talen te gaan leren en laten we eerlijk zijn, als je in een Franstalige land Frans spreekt en ook nog eens een klein beetje van de cultuur kent, rennen ze voor je!

Duits
De Berlijnse Muur, Movie Park Germany, Phantasialand, Bayern München… allemaal dingen waar je vast wel eens van gehoord hebt. Misschien ben je er zelfs al eens geweest. Jaarlijks bezoeken ontzettend veel Nederlanders verschillende steden en activiteiten in Duitsland. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de kerstmarkten of het Oktoberfest. Daarbij gaan we massaal op vakantie naar andere Duitstalige landen, denk aan een skivakantie in Oostenrijk of Zwitserland of een super leuke camping waar je veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes ontmoet. Hoe cool is het dan als je jezelf in het Duits aan hen kan voorstellen? Of in een restaurant iets lekkers voor jezelf en je familie kan bestellen? Kies je voor Duits, dan leer je dus hoe je de Duitse taal voortaan kan gebruiken als je weer eens in Duitsland komt. Bovendien leer je een heleboel leuke en verrassende bezienswaardigheden en steden van Duitsland kennen die je misschien wel de eerstvolgende vakantie met je familie kan gaan bezoeken!