DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

Verdiepingsvakken

Op Spinoza20first zijn er vier verdiepingsvakken in onderbouw mhv; drama, filosofie, maaklab en muziek. In leerjaar 1 worden de vakken maaklab en muziek aangeboden, in leerjaar 2 drama en filosofie. In leerjaar 3hv wordt er een keuze gemaakt voor een van de verdiepingsvakken voor het hele jaar.

Drama

Waar we in het tweede leerjaar bezig zijn met ‘hoe werkt dat nu eigenlijk, theater?’ gaan we in het derde leerjaar de verdieping in. Je gaat aan de slag met een eigen gekozen dramaproductie. Binnen deze productie staan de volgende vragen centraal: wat zegt de thematiek over jezelf, de ander en de wereld? Welk verhaal vertel jij en hoe vertaalt zich dat in tekst, beeld, vormgeving en fysieke uitingsvorm. Wat en wie heb je nou eigenlijk nodig om zo’n productie van de grond te krijgen tot je keihard applaus ontvangt na de première?

Filosofie

Bij filosofie leer je op een kritische manier nadenken over de wereld en over jezelf. Wanneer weet je iets zeker? Heeft de mens wel een vrije wil? Waarom mag je wel een mug doodslaan maar een hond niet? En hoe weet je eigenlijk dat wat je ouders en docenten vertellen geen onzin is? Filosofie is de kunst van het twijfelen. Niet over welk beleg je vandaag op je brood moet doen, maar over GROTE vragen. Het meest frustrerende en tegelijk mooie van het vak is dat je nooit een echt antwoord vindt op de vragen die worden gesteld; de eerste stap is juist het accepteren dat je de werkelijkheid wil kennen maar nooit volledig kunt kennen. Vandaar ook de uitspraak van Socrates: “Het enige dat ik weet is dat ik niets weet.”

In de onderbouw maak je niet alleen kennis met een aantal filosofen, je gaat vooral ook zelf filosoferen. Je gaat debatteren, nadenken over ingewikkelde dilemma’s en aan de hand van creatieve opdrachten leer je kritischer denken en beter te argumenteren. Vrij handig als je je ouders wil overtuigen om vanavond pizza te eten!

Muziek

Muziek op Spinoza20first draait om het ontdekken van je eigen unieke muzikale taal en expressie. Of je nou een doorgewinterde muzikant bent of geen noot kunt lezen, iedereen kan muziek maken en dat ga jij ontdekken! In leerjaar 1 leer je over de verschillende muzikale domeinen door het leren spelen van instrumenten, waarbij je stap voor stap vaardigheden ontwikkelt. Vervolgens ga je deze vaardigheden in leerjaar 3 steeds verder verdiepen door te spelen in een band. Samen met je klasgenoten leer je hoe het is om als groep muziek te maken, te experimenteren met verschillende stijlen en een eigen song te schrijven. Samenwerken is hierin cruciaal: door van elkaar te leren en elkaar te inspireren creëer je je eigen muzikale smaak en ontdek je het plezier van muziek maken.